Historia Gdańskiego Piwowarstwa: degustacja Piwa Jopejskiego
degustacja Piwa Jopejskiego
Kategoria: Spacery miejskie
Rezerwacja
| Termin | Cena | Ilość wolnych miejsc | |
|---|---|---|---|
| 02 grudnia 2025 |
30 PLN
|
Trwają zapisy |
Opis szczegółowy
Grupa Rekreacyjna 3miasto zaprasza na cykl popołudniowo-wieczornych spacerów historycznych połączonych z degustacją znakomitych gatunków gdańskiego piwa. Zanurzmy się w fascynującej historii piwowarstwa grodu nad Motławą. Za każdym razem wybierzemy inne piwo i miejsce jego degustacji, tak abyśmy mogli poznać jego wyśmienity i oryginalny smak, ciekawe gdańskie browary i pijalnie piwa oraz ludzi, których łączy turystyczno-gastronomiczna pasja poznawania naszego miasta od strony podniebienia. Organizowane przez nas wycieczki połączone z degustacją prowadzone są przez licencjonowanego przewodnika, miłośnika historii i architektury, znawcę piw i innych trunków, ściśle związanych z dziejami Gdańska. Z uwagi na ograniczoną ilość miejsc, na nasze wycieczki z przewodnikiem po mieście obowiązują wcześniejsze zapisy, a tańsze wpisowe obowiązuje do trzech dni przed realizacją wycieczki. Jeśli miejsca wyczerpią się, nie przewidujemy dodatkowych zgłoszeń na miejscu zbiórki. W koszt wycieczki wliczamy obsługę przewodnika i rezerwację miejsca w wybranym lokalu. Zaś koszt degustacji, każdy z uczestników pokrywa we własnym zakresie. Sam też określa co i w jakiej ilości chciałby spróbować. Wycieczkę z degustacją prowadzi przewodnik: Marek Graszek.
1. Historia Gdańskiego Piwowarstwa
Od tysięcy lat piwo odgrywało ogromną rolę w dziejach cywilizacji. Przyjmowało ono wielorakie formy i funkcje. Jego rozpowszechnienie i ewolucja jest nieodłączną częścią opowieści o ludzkim gatunku. Polska, zarówno wśród naszego społeczeństwa, jak i cudzoziemców uznawana jest za ojczyznę wódki. I faktycznie, trunek ten, ze wszystkimi negatywami i pozytywami, najsilniej związany jest z naszą kulturą. Zaś piwo kojarzy się z naszymi sąsiadami: Czechami i Niemcami. W takich okolicznościach, historia złotego trunku, tym bardziej zasługuje na opowieść. A szczególnie w mieście, w którym niegdyś istniało około czterysta browarów !
2. W trakcie naszej wycieczki zajmiemy się fascynującą historia gdańskiego piwa. Temat ten ginie niekiedy w wielkiej historii, która skupia się na najważniejszych wydarzeniach, tymczasem jest ona bardzo interesująca. Na dobry początek omówimy dzieje począwszy od wielkiego mistrza wśród gdańskich browarników – Jana Heweliusza. Następnie udamy się na degustację jednego z najstarszych i najdroższych gdańskich trunków z pianką: m.in. Piwa Jopejskiego.

3. Miejsce degustacji i konsumpcji:
Degustację planujemy w znanym gdańskim Browarze PG4.
Gatunki piwa i ich ceny (źródło Browar PG4)
Jopejskie to piwo o wyjątkowej historii gdańskiego piwowarstwa. Powstaje po trzech różnych fermentacjach i ma bardzo ciemną, lecz nie czarną barwę koniaku wynikającą z gotowania. Jopenbier jest lekko mętne, gdzie goryczka jest zbalansowana ze słodyczą maltozy. Aromat beczki po winie portowym, karmelu oraz bardzo dojrzałych czerwonych owoców. W smaku figi, rodzynki, orzechy włoskie oraz deserowa czekolada.
Ekstrakt: 44.1% / Alkohol: 10.1%
Cena: 18 zł za 50 ml / 119 zł za 0,5 l
Tafel to piwo stołowe, spożywane na co dzień w średniowiecznym Gdańsku. Do warzenia używano każdego typu słodu, który w danej chwili był dostępny. Celem było zawsze, aby uwarzyć najjaśniejsze piwo przy pomocy tradycyjnych metod fermentacji. Tafelbier było mocno chmielone, aby jak najdłużej zachować jego przydatność do spożycia. Obecny smak: lekko słodowy, kremowy z posmakiem chmielu.
Ekstrakt: 11.7% / Alkohol: 4.8%
Cena: 0,3 l za 18 zł / 0,5 l za 22 zł
Krollinger to piwo o trzech różnych fermentacjach. Pierwsza za pomocą kwasu mlekowego z Lactobacillus, następna z drożdżami górnej fermentacji, a na koniec aromatyczna fermentacja z zastosowaniem Brettanomyces Bruxellensis. Proces fermentacji i dojrzewanie piwa trwa minimum sześć miesięcy. Niezwykłą zaletą tego piwa jest jego bardzo długa trwałość przechowalnicza i stabilność smaku. Rustykalne w smaku i zapachu, kwaskowe z nutami owocowymi, lekkie i ożywiające. Krollinger serwowany jest również z dodatkiem soku malinowego lub syropu Waldmeister.
Ekstrakt: 8.4% / Alkohol: 3.3%
Cena: 0,3 l za 18 zł / 0,5 l za 22 zł
UWAGA: koszt degustacji, każdy z uczestników pokrywa we własnym zakresie
4. Czas realizacji spaceru i degustacji: max. 1,5 godziny
5. Jak się ubrać, co zabrać ?
Zważywszy na fakt, że poruszamy się tylko od punktu zwiedzania do następnego punktu, zalecamy ubrać się ciepło, tak aby podczas stania nie wyziębić się. Między budynkami bywają przeciągi, dlatego też warto zadbać o adekwatną odzież i buty miejskie.
6. Miejsce rozpoczęcia wycieczki:
Gdańsk Stare Miasto, ul. Korzenna 33/35, przed pomnikiem Jana Heweliusza,
>>> Zobacz lokalizację zbiórki na mapie Google
Zbiórka: we wtorek, 2 grudnia 2025 r. o godz. 18:00, sprawdzenie obecności, wymarsz
Na spóźnialskich nie czekamy, więc warto być chwilę wcześniej.
-Przewodnik może zabrać ze sobą: max. 20 osób
-Wizytę zrealizujemy przy minimalnej ilości chętnych: 10 osób.

7. Zgłoszenia i opłaty:
>>> ZAREJESTRUJ SIĘ przez elektroniczny formularz zgłoszeniowy
lub
-tradycyjnie mailowo na adres: info@gr3miasto.pl
W zgłoszeniu należy podać: imię, nazwisko, nr telefonu oraz adres mailowy.
Pamiętaj, że nie zawsze jesteśmy w biurze, więc odpowiedź otrzymasz do 24 godzin.
W mailu zwrotnym wysyłamy nr konta do przelewu lub nr BLIK
Wpisowe:
Płatne przelewem lub blikiem do soboty, 29.11.2025, do godz.16:00
-30 zł od osoby dorosłej
Płatne w późniejszym czasie przelewem, blikiem lub w gotówce na miejscu zbiórki (o ile będą wolne miejsca)
-50 zł od osoby dorosłej
UWAGA:
System rejestracji elektronicznej włączony jest do dnia poprzedzającego wycieczkę do godz.16. lub wcześniejszego wyczerpania się miejsc.
Zwroty wpisowego w przypadku rezygnacji:
-Do 3 dni przed wydarzeniem wpisowe zostanie pomniejszone o koszty manipulacyjne 50%
-Poniżej 3 dni przed wydarzeniem opłata wpisowego nie podlega zwrotowi.
-Rezygnujący ma prawo odsprzedać swój bilet innej osobie (na własną rękę)
Każdy uczestnik wędrówki akceptuje REGULAMIN UCZESTNICTWA
8. We własnym zakresie:
-Dojazd: najlepiej komunikacją miejską / przystanek Gdańsk Główny PKP
-Konsumpcja w wybranym lokalu / w tym przypadku gdańskim Browarze PG4

Organizator:
Krzysztof Kochanowicz
Mail: info@gr3miasto.pl
Tel.+ 48 502 778 115
Wycieczkę prowadzi przewodnik: Marek Graszek
>>> Zobacz nasze wspomnienia ze zrealizowanych wycieczek na Facebooku
>>> Zobacz nasze wideorelacje ze zrealizowanych wycieczek na Youtube
>>> Zobacz nasz bieżący kalendarz wydarzeń
Niektóre imprezy kierowane są tylko i wyłącznie do naszych sympatyków. Jeśli chciałbyś do nich dołączyć i otrzymywać drogą mailową wszystkie nowinki z naszymi planami oraz wydarzeniami, których nie ma w ogólnodostępnym kalendarzu, zachęcamy do wyrażenia zgody na otrzymywanie newslettera. Można zrobić to samodzielnie przez naszą stronę internetową lub wysłać prośbę na adres info@gr3miasto.pl